Zilveren Victoriaanse theedoos
Sterling gemerkt, 1895, London, Mappin Brothers (Regent Street). De geschiedenis van de Mappin Brothers (of Mappin & Webb) gaat terug tot 1774 toen Jonathan Mappin in Sheffield een zaak startte als zilversmid. In 1845 opende hun eerste zilverwinkel in Londen (Fore Street). Mappin was bekend om zijn superieure kwaliteit en er volgden nog verschillende winkels in Londen en het Britse Rijk. Mappin werd in 1897 hofleverancier van Queen Victoria en is dat onder de naam Mappin & Webb tot op vandaag gebleven. Deze theebus is versierd met een floraal motief in Chippendale-stijl. De binnenkant is verguld.
Tramp art sigarenkistje
Tramp art is een stijl van houtbewerking die ontstaan is in de Verenigde Staten in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebruik van resthout en het aanbrengen van inkepingssnijwerk met een eenvoudig zakmes zijn typische kenmerken voor deze vorm van volkskunst. De versierde, ingekeepte houtstukjes werden gelaagd aangebracht in geometrische vormen. Dit sigarenkistje is te dateren rond 1900 en is afgewerkt met hoekprofielen en initialen (wellicht van de oorspronkelijke eigenaar) in messing.
Japans bronzen beeld.
Een jongen zittend op een rund is een gekend thema in de Oost-Aziatische beeldcultuur en refereert naar één van de tien ossenhoederbeelden. Dit canonieke verhaal gaat terug tot de 12de eeuw en werd samengesteld door de Chinese boeddhistische zenmeester Kakuan Shien. Het verhaal leidt de zenbeoefenaar langs tien stadia naar een volledig zuivere en verlichte geest. Deze bronzen sculptuur beeldt het zesde stadium uit: de os naar huis berijden nadat deze werd getemd. Vooral in de Meiji periode (1868-1912) werd de os met 'bokudo', een jonge ossenhoeder (met fluit), een geliefd onderwerp in Japan.
Gres de Bouffioulx
Set van 3 vazen uit steengoed (gres). Deze keramieksoort wordt gebakken op hoge temperatuur en levert zo een niet-poreus materiaal op. Deze art-deco vazen werden geproduceerd in het Henegouwse Bouffioulx tussen de twee wereldoorlogen (1918-1940). Dit keramiekcentrum trok heel wat kunstenaars en keramisten aan zoals Edgard Aubry, Roger Guérin en Fernand Carpent. Zij gaven met hun keramiek en aardewerk in een typische stijl grote naambekendheid aan Bouffioulx in binnen- en buitenland. Twee van de drie vazen zijn van de hand van Edgard Aubry (1880 - 1943).
Roger Guérin, Gres de Bouffioulx
Imposante art-deco vaas uit steengoed (gres). Deze keramieksoort wordt gebakken op hoge temperatuur en levert zo een niet-poreus materiaal op. Deze vaas werden geproduceerd in het Henegouwse Bouffioulx tussen de twee wereldoorlogen (1918-1940) en is van de hand van Roger Guérin (1896 - 1954). Guérin genoot zijn opleiding in de fabriek van Sèvres en de universiteit van Charleroi. Als keramist werkte hij aan het fronton van het Natuurhistorisch Museum in Brussel, het station Montparnasse in Parijs en het trappenhuis van het gerechtsgebouw van Charleroi.
Chinese gemberpotten
Vroeg 20ste eeuw. Porselein. Kobaltblauw onderglazuur gedecoreerd met het dubbel geluksteken en voorzien van houten dekseltjes. Gemberpotten of ginger jars werden in de Oosterse cultuur vaak in paar als huwelijkscadeau gegeven, met het oog op een gelukkig en voorspoedig huwelijk.
Deze zilveren snuifdoos werd in 1924 vervaardigd door H. Hooijkaas in Schoonhoven (Nederland) in opdracht van de firma N.V. Diamant Maatschappij Eduard Van Dam. Dit mooie doosjes maakte deel uit van een reeks relatiegeschenken naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van het bedrijf. De oude pre-industriële slijpmolen die op het doosje staat afgebeeld werd door Van Dam opnieuw gemaakt voor de diamanttentoonstelling in de Stadsfeestzaal in Antwerpen in 1935. Het mag dan ook niet verwonderen dat het DIVA (diamantmuseum in Antwerpen) een identiek doosje in haar collectie heeft.
Het doosje is gemerkt met het meestermerk (HH), de jaarletter (O = Nederland, 1924) en het gehaltemerk (2de gehalte: leeuw met cijfer 2, in zeshoek).
Bronzen sculptuur van een jaguar.
Deze 19de -eeuwse sculptuur toont een jaguar of panter die klaar staat om zijn prooi aan te vallen. De energie van het beest komt tot uiting in de opgespannen spieren en de expressieve curve van het panterlichaam. Mooie en eerlijke patine. Kleine restauratie aan de onderkaak.
Deze hoge buishoed is in perfect staat en bovendien voorzien van de originele doos.
De zwart vilten hoed dateert uit de jaren 1920 en was een kledingstuk voor de gegoede heren op zondag. Dit exemplaar werd destijds aangeschaft bij hoedenmaker Lammens - De Bruyn in dé winkelstraat van Gent.
Petite histoire: De hoge hoed werd ook wel gebruikt om onzichtbaar loterijbriefjes te kunnen trekken. Daarom wordt in de wiskunde onder de hoge-hoedmethode een eerlijke loterij verstaan.
Deze ornamenten in terracotta symboliseren een artisjok.
Een artisjok kennen we in een culinaire context, maar is daarnaast ook een symbool van de Franse regio Bretagne. Nadat de van oorsprong Noord-Afrikaanse groente tijdens de middeleeuwen via Italië (en dankzij de voorliefde voor artisjokkenharten van Catherina de Medici) haar weg vond naar Frankrijk, was het immers in Bretagne dat de productie van artisjokken rond de 16de eeuw werd opgestart.
De artisjok zit vol van symboliek. Zo zou het hart van een artisjok verwijzen naar iemand die vaak en makkelijk liefde geeft. De talloze bladeren rond het artisjokkenhart symboliseren dan de mensen aan wie de liefde werd gegeven. Een andere benadering draait wederom rond de liefde. Want achter die harde schil en taaie bladeren zit ergens wel een zacht en minnend hart.
Twee kartonnen panelen over de anatomie van het oog.
Deze werden rond 1900 geproduceerd in de ateliers van Les fils d'Emile Deyrolle in de Rue du Bac in Parijs. De geschiedenis van de familie Deyrolle startte in 1831 met Jean-Baptiste Deyrolle en zijn fascinatie voor natuurwetenschappelijk onderzoek en expedities. De familie bekwaamde zich in de 19de eeuw in de taxidermie en het publiceren van gespecialiseerde werken over fauna en flora. In 1872 produceerde Deyrolle de eerste onderwijsborden in een stijl die typerend zal zijn voor het huis Deyrolle. Wanneer in 1881 het basisonderwijs gratis en verplicht werd in Frankrijk, ging het de familie Deyrolle bijzonder voor de wind. In 1888 installeerde Emile Deyrolle het bedrijf in de Rue du Bac in Parijs, waar diens nazaten het werk verderzetten en het vandaag nog steeds haar hoofdzetel heeft.
Buste van Ludwig von Beethoven in brons-gepatineerd gips.
Gesigneerd met 'A. Trefoloni', 'Depose' en 'MF 50', wat aangeeft dat deze buste werd gemaakt naar een model van A. Trefoloni.
Trefoloni (ca. 1880 - 1930) was een Italiaanse beeldhouwer/kunstenaar die in de vroege 20ste eeuw heel wat art deco sculpturen maakte in brons, marmer en albast.
Engelse keukenweegschaal in gietijzer met messing wijzerplaat.
Op de wijzerplaat staat de producent en het model gegraveerd: Salter's Improved Family Scale nr. 50. Dit model werd door Salter gelanceerd in de periode 1900-1910, maar de geschiedenis van dit Britse bedrijf gaat terug tot 1760. Salter is daarmee een van de oudste huishoudmerken van het Verenigd Koninkrijk.